subota, srpnja 15, 2017

Proslava 80.godina naše župe


Propovijed kardinala Vinka Puljića u povodu 80.godišnjice naše župe u Rankovićima. AUDIO SNIMAK

VIDEO ZAPIS PROSLAVE




Misno slavlje u popodnevnim satima, uz koncelebraciju šest svećenika i sudjelovanje vjerničkoga mnoštva koje je dupke ispunilo crkvu, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Nazočne je na početku pozdravio izrazivši dobrodošlicu, župnik vlč. Miljenko Džalto.

Kardinal je u svojoj propovijedi podsjetio na povijest ove župe koju je 1937. utemeljio tadašnji nadbiskup Ivan Ev. Šarić odvojivši pojedina naselja od župa: Bučići, Dolac i Pećine. Na osibit je način istaknuo da je ovaj dan proslave okrugle obljetnice postojanja, ujedno i dan zahvale. “Dannas trebamo Bogu zahvaliti za opstanak na ovim prostorima. Ujedno trebamo postati i svjesni sebe i svoje odgovornosti. Jer župa je osnovana kako bi se jačalo zajedništvo vjere. I kao što je u obitelji središte obiteljski stol, tako je u župi Kristov oltar”, rekao je vrhbosanski nadbiskup te pozvao vjerujući puk da na osobit način dadne Bogu hvalu za sve svećenike koji su djelovali u ovoj vjerničkoj zajednici. Na kraju je potaknuo narod da svakodnevno osnažuje svoju vjeru i u njoj nađe snagu za suočavanje s izazovima sadašnjega vremena.

Župnik i župljani među kojima je značajan broj njih bio u narodnim nošnjama, darovali su kardinalu prigodne darove.

Nakon svete mise druženje je već prema tradiciji u Središnjoj Bosni, nastavljeno uz zvuke narodnoga melosa i neizostavno kolo
Više slika

Nema komentara: